Bahan-bahan ramuan (hidangan 4-5 orang):
1 kg mee kuning - Di celur
300gm daging lembu - direbus lembut dan di potong nipis
2 tangkai daun bawang - dihiris
3 keping tahu goreng - di hiris nipis
5 biji cili merah - di hiris
3 biji telur rebus - di belah 2
3 biji limau nipis
100gm tauge
Sedikit bawang goreng
Bahan-bahan untuk kuah:
1/2 kg keledek merah - direbus dan di kisar
3 ulas bawang putih - di tumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 batang serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
50gm udang kering - direndam dulu (bagi kurangkan masin) kemudian di tumbuk
2 sudu besar cili boh
3 Sudu besar serbuk kari daging
Baki air rebusan daging
Garan & gula secukup rasa
2 keping asam keping
1 kiub ayam sebagai penambah rasa
Sebagai persiapan rebuskan dulu keledek sehingga lembut (kupas kulitnya dulu ye). Di masa yang sama rebuskan juga daging tadi sehingga empuk.
Bila kedua2nya dah ready. keluarkan keledek dan kisar / tumbuk bagi halus. Daging pula bolehlah di potong nipis.
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan2 yang dimesin, rempah & cili boh sehingga naik baunya.
Masukkan keldek tadi dan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Last sekali masukkan garam secukup rasa + stok perasa ayam. Biar hingga mendidih.
Sekarang celurkan mee dan preparekan bahan2 hiasan. Dah ready panggillah semua ahli keluarga untuk "ngap sayot" :)
Uwaaaaa...x ajak pun....uwaaaaaaaa.....
ReplyDeleteNo worries next time boleh tolong masak sekali erk :)
ReplyDelete